Vad roligt med en ny hemsida!

En ny webbplats i samarbete med Hemsideverkstaden i Mark, byggs alltid med WordPress som grund. Utöver WordPress används också ett antal olika komponenter för att få sidan att fungera och se ut som du vill. En del av dessa tillägg / komponenter är gratis, andra kommer med en kostnad.

På denna sida har jag samlat de komponenter jag oftast jobbar med för att underlätta för dig som kund att köpa ”rätt”∗ saker. Vissa av länkarna är affiliate-länkar, vilket innebär att jag har möjlighet att få en liten kickback på de köp som görs via den. Det påverkar inte dig som kund, det är företaget bakom pluginet eller temat som avstår en del av förtjänsten till mig.

∗ Och ja, “rätt” saker enligt just mig. I princip alla som jobbar med att bygga hemsidor i WordPress har sina favoritverktyg eller kodar kanske mer själva. Anlitar du mig för att bygga åt dig är sannolikheten dock stor att någon av dessa komponenter används.

Varför köpa en egen licens?

Ja, det kan man ju undra. Varför ska du som kund köpa en egen licens när jag i många fall bygger klart sidan på mina egna licenser?

Ofta - inte alltid - har jag dessutom en sådan typ av licens som jag kan använda på ett obegränsat antal sidor, kanske till och med betalt "på livstid", finns det då verkligen skäl för dig att köpa din egen licens?

Ja, jag tycker nog det... ➥

Som jag ser det finns det flera skäl:

✔ Du som kund äger din licens själv
✔ Du har rätt att själv kontakta supporten i händelse av fel eller frågor som uppstår, och är därmed inte beroende av mig (även om jag gärna hjälper dig)
✔ Du drabbas inte av att komponenter slutar fungera om jag väljer att avsluta en prenumeration (och det finns en risk att jag glömmer vilka sidor jag byggt med vilka komponenter)
Men sedan, kanske det viktigaste:
✔ Du hjälper till att bidra till att tema- eller plugin-skaparen kan fortsätta jobba med komponenten genom att få lite betalt för sitt jobb!
Ofta kostar ett premium-plugin eller premium-tema inte så många hundralappar, så jag tycker absolut att det är värt att stötta dem på detta sätt!

Webbhotell

Du behöver ett webbhotell för att kunna publicera din webbplats när du bygger med WordPress. Det finns en uppsjö av webbhotell att välja mellan, och man får sina favoriter till slut…

Du behöver en stabil grund att stå på med din webbplats. Ett webbhotell med bra prestanda, vettiga kundpaket och en bra support.

Jag har i första hand valt att jobba med två svenska aktörer, Oderland i Göteborg och Templ baserade i Stockholm.

Det är dina förutsättningar och din webbplats krav som avgör vilket webbhotell som är bäst för dig, så hör av dig om du vill bolla!

Oderland ligger i Göteborg och erbjuder fler typer av miljöer för din webbplats. Jag inledde detta samarbete då jag hade en kund som hade en webbplats i Ruby, något som Oderland kunde hantera.

Efter att ha testat deras tjänst och support har jag nu övergått till att flytta mer och mer av min egen verksamhet och mina kunder till Oderland. Oderland ger mig den stabilitet jag vill erbjuda mina kunder, och varje gång jag ringer supporten känns det som om jag ringer kollegor.

Jag är stolt över att få kalla mig partner! 

Global verksamhet? De flesta av mina kunder har sina kunder i Sverige, men ibland dyker behovet upp att vara mer lättillgänglig för en marknad utanför Sveriges gränser, och då är Templ ett bra alternativ!

Templ låter dig välja geografisk plats för din webbplats, har du till exempel många kunder – eller vill nå en större marknad i – USA så placerar vi din hemsida på en server i USA. Smidigt!

Och allt detta med en svensk kundtjänst i toppklass!

Lägg grunden

Efter att ha installerat WordPress i ditt webbhotell behöver du ett tema som är stabilt och ger dig det du behöver.

OceanWP - a free Multi-Purpose WordPress theme

OceanWP

OceanWP är ett stabilt och mångsidigt tema. Du har många inställningsmöjligheter i enbart grundtemat – som är gratis – men behöver du ladda in extra funktioner finns det en uppsjö av extensions att välja bland.

Lägg till funktion

Utöver ett tema kan man ibland vilja ha extra funktioner på sin webbplats. Här följer några favoriter:

Sidbyggare Elementor

Elementor kombineras med fördel ihop med OceanWP för att ge största flexibilitet.

Elementor kommer som gratistillägg i begränsad form, vill man ha tillgång till alla moduler får man betala en peng beroende på antal sidor man vill använda det på.

WooCommerce

Shop från WooCommerce

WooCommerce gör det enkelt för dig som vill komma igång att sälja något från din webbplats.

Själva grundfunktionen är kostndsfri, och behöver man lägga till fler funktioner eller annat utseende har Woo själva många plugins och teman.

Formulär!

Ibland behövs mer avancerade formulär än de “vanliga” kontaktformulären som ofta följer med i teman och sidbyggare.

Jag har använt Gravity Forms i många projekt och det är väl investerade licenspengar!

Business Directory Plugin--the #1 Directory Plugin for WordPress

Skapa en katalog

Eller låt medlemmar i din klubb/nätverk registrera sig själva och därmed få en egen presentationssida!

Efter att ha utvärderat ett flertal tillägg för kataloger har jag fastnat för, och rekommenderar, Business Directory Plugin.

Multilingual WordPress

Flera språk på webbplatsen?

Det finns flera sätt att göra din webbplats flerspråkig, en del är gratis och en del kostar pengar. Jag brukar använda WPML för det är mer kompatibelt med de teman jag oftast använder.

Mailpoet

Nyhetsbrev i WordPress-panelen!

Smidig lösning om du vill administrera även nyhetsbreven i samma administrationspanel som hemsidan. Enkelt att samla in mejladresser från WooCommerce.

Favoriter utanför WordPress

Det behövs ju mer än en webbplats för att kommunicera med sina kunder. Här nedan kommer jag att fylla på andra bra-att-ha-funktioner, som många gånger går att koppla ihop med webbplatsen.

Trello!

Det bästa verktyget för att organisera arbete och projekt jag provat!

Det är enkelt att komma igång och förstå hur man ska använda verktyget, och du kan skapa “anslagstavlor” du kan dela med andra, t.ex. dina samarbetspartners.

Grundutförandet är helt gratis att använda och räcker långt.

Verktyg för nyhetsbrev

Get a Newsletter

Mitt favoritverktyg alla kategorier när det gäller att skapa nyhetsbrev.

Namnet till trots är det ett svenskt företag – och bara det att de har sin support i Sverige är ju värt en hel del, ändå låter de kunderna prova på kostnadsfritt*!
* upp till 100 kontakter/500 mejl per månad

Slack Social

När man jobbar i sociala medier är det en fördel att kunna schemalägga inläggen för automatisk publicering.

Det finns många verktyg som kan hjälpa till med detta, Slack Social är dock det verktyg jag använder mest då det kan hantera LinkedIn.